Annons

Annons

Plötsligt händer det!

Har du fått cancer? Skyll dig själv. Din livsstil skulle du ha tänkt på för länge sedan. Ägg och baconfrukost som sköljs ner med svart kaffe. Och kanske en cigarett på det? Burr! Du som föredrar en blodig biff framför rå japansk fisk.Du som sover för lite och stressar för mycket av olika skäl. Du som har mage att ligga på rygg i solen.
Nej du, det där skulle du ha tänkt på för länge sedan. Se bara hur det kan gå.
Nej, jag har aldrig hört någon säga det, men läst artikel efter artikel som andas skuldbeläggelse. Till och med hos Cancerfonden som fick dra tillbaka sin kampanj, Säg nej till cancer, i våras. Det är just det, vem säger ja till cancer? Om du fick välja, skulle du säga ja eller nej?
Så befriande då att läsa överläkaren och specialisten inom bröstcancerkirurgen Mia Fahlén i ett debattinlägg i Expressen den 18 oktober.
Där skriver hon bland annat att ”I vår hälsomedvetna tid finns en föreställning om att ”man får skylla sig själv” om man får cancer, och med ”man” läs ”kvinnor”. Tidningarna är fulla av råd och förmaningar om hur vi ska leva ett hälsomässigt optimalt liv: Motionera, äta grönt, undvika rött kött, inte röka, dricka måttligt. Vi ska gå på våra kontroller, mammografi och cellprov, vi ska gå på hälsokontroller, vi ska uppmärksamma tecken på sjukdom tidigt för att skydda oss mot cancer.
Det är väldigt bra råd riktat till hela befolkningen. Men när det gäller den enskilda kvinnan, går det inte att säga vad cancern beror på.
Många faktorer står utanför vår kontroll. En del av bakgrunden till bröstcancer ligger i att just brösten är sådana fantastiska organ. De har förmågan att ändra funktion under loppet av några månader, från vilande till att producera tillräckligt med mjölk för att ge näring till en ny levande människa. De är därför extra känsliga för exempelvis östrogen, ett hormon som finns i den friska kvinnokroppen. Cancerutvecklingen i kroppen är resultatet av en hel räcka misstag, där varje enskilt misstag måste räknas som otur.”
Själv har jag även otur i spel, men tur i kärlek.

Annons

Trisslott

 

LÄS OCKSÅ

(51)

AnnonsSenaste från Hemmets