Annons

Annons

Hos onkologen

Anspänningen har gjort att jag knappt har sovit. Som tur är ska vi inte vara i Göteborg förrän efter lunch. Sambon håller mig i handen hela tågresan ner. Något hjälper det, men jag är konstant illamående och skitnervös. Vad ska den här onkologen säga nu då? Tänk om de inte har sagt hur illa det är, och nu ska jag få reda på det. Tankarna snurrar. Allt har gått så snabbt. Remiss efter remiss dimper ner i brevlådan. Har de så här bråttom med alla? Eller är jag sjukare än vad de säger? Ska jag inte vara glad för att det går fort? Konspirationteoretikern i mig får nytt bränsle.

Annons

Vi står lite vilsa inne i entrén när det kommer en vacker kvinna med sjal kring huvudet. – Ni ska nog två trappor upp och sedan till vänster, ler hon, och tar trappan upp med vana steg.
Det ska vi.
Om en vecka är det julafton. 
Väntrummet är, ja mysigt. Dämpad belysning, lite juldekorationer, sköna fåtöljer, tidskrifter, inte känns det som vi är på cancerkliniken. Jo, det känns, men det ser inte så ut.
Ännu en himlamänniska. Vi sitter och pratar och hon förklarar, sen är det en sak att jag inte kan ta till mig allt, men jag antecknar lite. H har jag lämnat i väntrummet, varför vet jag inte. Jag är nog rädd för vad onkologen ska säga. Om det är något brutalt vill jag nog linda in det lite.
Gör inte som jag.
När vi går därifrån har jag en tid för en första cytostatikabehandling två dagar före julafton, en flexibel sjukskrivning, ännu en person som garanterar att jag kommer att tappa håret, asch man tappar det inte enbart vsar det senare, till slut drar man otåligt ut den lilla resten, det blir väldigt irriterande med alla hårstrån som ger sig iväg när man lagar mat, tar på sig kläder, tar av sig, mössa på och av, duschar, drar handen genom testarna, kort sagt allting, vare sig man är i rörelse eller sover. Ett bra tips visar sig vara att sova med operationsmössa, engångs i papper, på natten, så slipper man allt på kudden. 
Anspänningen har släppt. Så mycket tack vare den fenomenala onkologen. Hon har berättat, lugnat och jag inser att jo, det här behandlingen måste till. Så då är det bara att göra det då.
Men så nära jul?

LÄS OCKSÅ

(0)

AnnonsSenaste från Hemmets